17ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 2022

17ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 2022

17ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 2022

Πού: NICOSIA

Πότε: 12/11/2022 - 19/11/2022

Εισιτήρια: FULL FESTIVAL PASS 12-16/11 €35 | ONE DAY PASS 12-16/11 €10 | WORKSHOPS FROM €55

Διάρκεια: Multi-duration


Παραγωγός/Διοργανωτής


Πληροφορίες:

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου επιστρέφει για 17η συνεχή χρονιά με προβολες, σεμινάρια και το Κινηματογραφικό Εργαστήριο Πήγασος, τη περίοδο 12-18 Νοεμβρίου στο Cine Studio και στην Παλαιά Αγορά Παλουριώτισσας στη Λευκωσία. Η φαντασμαγορική Τελετή Λήξης και Απονομής Βραβείων Χρυσή Αφροδίτη θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στις 19 Νοεμβρίου.


Περισσότερες Πληροφορίες:

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου 
12-19 Nοεμβρίου 2022 
Yπό την Αιγίδα του Δήμου Στροβόλου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου επιστρέφει για 17η συνεχή χρονιά με προβολες, σεμινάρια και το Κινηματογραφικό Εργαστήριο Πήγασος, τη περίοδο 12-18 Νοεμβρίου στο Cine Studio και στην Παλαιά Αγορά Παλουριώτισσας στη Λευκωσία. Η φαντασμαγορική Τελετή Λήξης και Απονομής Βραβείων Χρυσή Αφροδίτη θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στις 19 Νοεμβρίου.  

Tο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου έχει τη πιστοποίηση EFFE (EFFE Label) αποτελεί την ευρωπαϊκή σφραγίδα ποιότητας, που απονέμεται στα αξιόλογα καλλιτεχνικά Φεστιβάλ για την εργασία τους στον τομέα της τέχνης, τη συμμετοχή στην κοινότητα και το άνοιγμα ενός διεθνούς διαλόγου. Το CΥIFF είναι οργανισμός μη κερδοσκοπικός, βασίζεται κυρίως σε εθελοντική εργασία και είναι εκπόνημα ομάδας Κυπρίων και Ελλαδιτών επαγγελματιών στον χώρο του πολιτισμού και των  τεχνών, παραγωγών ταινιών και διεθνών συμβούλων του κινηματογράφου. Το Φεστιβάλ λειτουργεί με συνέπεια και καλλιτεχνική ευθύνη ετησίως, από το 2006. Φέτος συνεργάζεται με το ίδρυμα Γυναίκες στο Κινηματογράφο και στη Τηλεόραση Κύπρου και την Εταιρεία Πολιτισμού Cine@Art.

Στους καλεσμένους συμπεριλαμβάνονται η ηθοποιός Μαρία Κορινθίου, η Ινδή βραβευμένη αθλήτρια αγώνων ταχύτητας αυτοκινήτων influencer Garima Avtar, η Μαριέλλα Σαββίδου, ο νικητής του 1oυ Survivor,  Γιώργος Αγγελοπουλος (Ντάνος), o ηθοποιός Σπύρος Μπιμπίλας και αρκετοί άλλοι διάσημοι καλλιτέχνες από  το εξωτερικό. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ακόλουθες εκδηλώσεις:
•    πολυαναμενόμενες πρεμιέρες, που έρχονται  έρχεται κατευθείαν από το Φεστιβάλ Καννών, το Dodo του Πάνου Κούτρα με τους Σμαράγδα Καρύδη, Άκη Σακελλαρίου, Μαριέλλα Σαββίδου και το Dadalove (ταινία τεκμηρίωσης για την θεατρική ομάδα από το Παλέρμο Teatri Alchemici DaDaDaùn, των Luigi Di Gangi και Ugo Giacomazzi, όπου όλοι οι ηθοποιοί έχουν Down's syndrome) κ.ά.  Θα διαγωνιστούν επίσης οι ιταλικές ταινίες  Bocche Inutili του Claudio Uberti σχετική με το ολοκαύτωμα και Perdutamente  του διάσημου Paolo Ruffini που υποστηρίζει ότι η ανάρρωση από το Αλτσχάιμερ είναι πραγματικά αδύνατη, η μόνη θεραπεία είναι να περιβάλλεσαι από αγάπη. Από τις 25 ελληνικές και κυπριακές  συμμετοχές ξεχωρίζουν επίσης οι πρωτοεμφανιζόμενοι σκηνοθέτες Γιάννης Αϊβάζης με την ταινία του Αβυσσος και Κώνσταντίνος Μουρατίδης με Το Κλαδί στη Φωτιά με τους Σπύρο Μπιμπίλα, τη Γενοβέφα Κτενίδουτο και το working progress έργο Destiny του Δημήτρη Κατσικούδη, με τον Αντρέα Βουγιούκα και την κολομβιανή καλλονή Laura Barjum.
•    “Νόστιμον Ήμαρ” και “Βραβευμένοι Κύπριοι Σκηνοθέτες”,
•    Θεματική με ταινίες με γυναίκα στη σκηνοθεσία ή/και στη παραγωγή, για το βραβείο "Aphrodite Cinematic Award", 
•    Θεματική με ταινίες στη κατηγορία: "50/50”  με ισάριθμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών,  
•    Θέματα ταινιών: ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, ειρήνη, διαφορετικότητα, κοινωνικός  και νεανικός προβληματισμός,


•    O Οργανισμός Ευρωπαικών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων θα παρουσιασει προγράμματα χρηματοδότησης και συνεργασίας για συμπαραγωγές ταινιών κι άλλων οπτικοακουστικών έργων,
•    Pitching νέων έργων από σκηνοθέτες και παραγωγούς,
•    CinemaLab Pegasos workshop - Kάνε κι εσύ τη δική σου ταινία στο “Κινηματογραφικό Εργαστήρι Πήγασος” - Βιωματικό εργαστήριο  με τον Ινδό παραγωγό Vivek Singhania, όπου θα παραχθεί μια μικρή ταινία μήκους που θα προβληθεί στη τελετή λήξης του Φεστιβάλ,
•    CYIFF Scriptwriting Workshop “Bridging the Second Act” - Σεμινάριο συγγραφής σεναρίου με τον Scott Simpson,
•    “Visions and Voices for Change” - Η δράση περιλαμβάνει :
α. Έκθεση φωτογραφίας σε συνεργασία με την Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου, Τμήμα Λευκωσίας με συμμετοχή φωτογράφων από τις δύο κοινότητες,  την  ελεύθερη και την κατεχόμενη Κύπρο, και 
β. Στρογγυλό τραπέζι “Η Ειρήνη μέσα από την Έβδομη Τέχνη” με ομιλητές: Πέτρα Τερζή – Πρόεδρος WIFTCY – Ελλάδα, η Ινδή βραβευμένη αθλήτρια αγώνων ταχύτητας αυτοκινήτων influencer Garima Avtar, Lia Beltrami (Women of Faith for Peace), σκηνοθέτρια - Ιταλία, Nuha Farran (Women of Faith for Peace), νομικός – Παλαιστίνη, Nadya Gorshkova – παραγωγός-Ρωσία/Κύπρος, Julia Vertova – κινηματογραφίστρια-Ουκρανία/Κύπρος, Άννα Τσιάρτα – παραγωγός, σκηνοθέτρια, εκπαιδεύτρια-Κύπρος, Mine Balman – σκηνοθέτρια-Κύπρος, Σαΐα Τσαουσίδου - Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και Νίκος Γαλάνης – σκηνοθέτης, εκπαιδευτικός-Ελλάδα,
•    Θα τιμηθούν η ηθοποιός Δέσποινα Μπεμπεδέλη και η αείμνηστη Λένα Μελανίδου, μαέστρος της Δικοινοτικής χορωδίας για την Ειρήνη – Λένα Μελανίδου,
•    To Φεστιβάλ τιμά τον πρώτο καλλιτεχνικό διευθυντή του, τον  Σχεδιaστή Παραγωγής των ταινιών  του John  Cassavetes, Φαίδων Παπαμιχαήλ και τον γιο του, Διευθυντή Φωτογραφίας, Φαίδων Παπαμιχαήλ Jr., πολλαπλως υποψήφιο για βραβείο Oscar. Από φέτος το Φεστιβάλ θεσπίζει το τεχνικό βραβείο  Phedon Papamichael για την καλύτερη παραγωγή ή/ και φωτογραφία σε ταινία που συμμετέχει στο Φεστιβάλ,
•    Το Βραβείο “Χρυσή Αφροδίτη” αναδυκνείεται από μια διακεκριμένη  διεθνή κριτική επιτροπή, μεταξύ άλλων η Δανέζα σκηνοθέτρια Sofie Vibeke Muasya, ο ηθοποιός & παραγωγός Valentin Nonyela (Casino Royale), η Αμερικανίδα  παραγωγός Tiffany Boyle, ο Ινδός παραγωγός Vivek Singhania, ο Αμερικανός παραγωγός George F. Roberson (Venice Festival Queer Lion for Jose), η παραγωγός Nadya Gorshkova, η δημοσιογράφος Bejay Browne κ.ά. 
•    To  17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου φιλοξενεί σε όλες τις δράσεις του το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα για εθελοντική δειγματοληψία δωρητών μυελού των οστών. 

Το Φεστιβάλ ευχαριστεί τους Δήμους Στροβόλου και Λευκωσίας, το Υφυπουργείο Τουρισμού, τον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, το Ίδρυμα Women in Film and Television-Cyprus, τον Οργανισμό Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων, τον Opap Cyprus, την Ardgon Advertising και την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Κύπρο για τη συνεργασία τους. Χορηγοί επικοινωνίας είναι: ΡΙΚ, ALPHA Κύπρου, ΕΡΤ3, INSPIRE TV™, περιοδικό Cine @ Art.

Μετά τιμής, 
ΠΕΤΡΑ ΤΕΡΖΗ (κιν. 99798112)
Δ/νση Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 12-19/11/22
12/11-16/11 12:00-23:00 CINE STUDIO, Έγκωμη, Λευκωσία
17/11-18/11 12:00-23:00 ΠΑΛΙΑ ΑΓΟΡΑ ΠΑΛΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ, Λευκωσία
19/11 19:00-23:00 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ, Λευκωσία 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΥΠΡΟΥ (CYIFF)

Το CΥIFF είναι οργανισμός μη κερδοσκοπικός, βασίζεται κυρίως σε εθελοντική εργασία και είναι εκπόνημα ομάδας Κυπρίων και Ελλαδιτών επαγγελματιών, παραγωγών ταινιών και διεθνών συμβούλων του κινηματογράφου. Ο Φαίδων Παπαμιχαήλ, σχεδιαστής παραγωγής στις ταινίες του John Cassavetes, μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ το 2006, ανέλαβε το 2007 Καλλιτεχνική Διεύθυνση κι έθεσε τις βάσεις του Φεστιβάλ για ένα διεθνές βήμα σε πρωτοεμφανίζομενους σκηνοθέτες. Από το 2006, στα πλαίσια του Φεστιβάλ, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές παράλληλες πολιτιστικές κι εκπαιδευτικές εκδηλώσεις:
• Έκθεση Αφίσας των ταινιών του Krzyzstof Kieslowski με παραχώρηση από το Lotz Film
Museum Πολωνίας στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο (CYIFF 2008)
•‘Εκθεση Φωτογραφίας «Βυζαντινά Κάστρα της Ελλάδος», των Βαγγέλη & Άγγελου Ρασσιά, μεταφορά από το Μουσείο Μπενάκη στην Ελλάδα, στη Καστελλιώτισσα (CYIFF 2006)
• Εργαστήρι «Ειδικά Εφφέ» με τους Alahouzos Brothers στο Hotel Amathus (CYIFF 2006)
• Εργαστήρι «Mακιγιάζ για Κινηματογράφο» -Alahouzos Brothers στο Hotel Amathus (CYIFF 2006)
• Αφιέρωμα στην ιστορία του Ελληνικού Κινούμενου Σχεδίου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων, (CYIFF 2007)
• Αφιέρωμα στον Ρωσικό Κινηματογράφο σε συνεργασία με το Cine Fantom Club, την αρχαιότερη κινηματογραφική Λέσχη στη Μόσχα, στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο (CYIFF 2008)
• Αφιέρωμα σύγχρονος Πολωνέζικος Κινημ/φος,συνεργασία με Polish Film Institut (CYIFF 2010)
• Σεμινάριο «3D Animation»- με Γιώτης Κατσαμπάς στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο (CYIFF 2008)
• Σεμινάριο «Τα πρώτα βήματα στη συγγραφή Κινηματογραφικού Σεναρίου»-Dr Andrew Horton, Διευθυντή Κινηματογραφικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, ΗΠΑ, βραβευμένος σεναριογράφος (‘Η Μαύρη Όψη του Ήλιου’ με τον Brad Pitt) στο Hotel Amathus (CYIFF 2006)
• Σεμινάριο/Εργαστήριο «Ο Ηθοποιός μπροστά στην Κάμερα» με τον βραβευμενο ηθοποιό και σκηνοθέτη Θανάση Σαράντο, όπου παράχθηκε μία ταινία μικρού μήκους (CYIFF 2010)
• Σεμινάριο Masterclass με την βραβευμένη διευθύντρια Φωτογραφίας Ολυμπία Μυτιληναίου (Στρέλλα, Miss Violence - CYIFF 2013)

Έχουν διατελέσει ως μέλη των κριτικών επιτροπών από το 2006, αρκετοί διακεκριμένοι καλλιτέχνες και κινηματογραφιστές όπως οι παρακάτω:
1. Φαίδων Παπαμιχαήλ, σχεδιαστής παραγωγής στις ταινίες του John Cassavetes και Kαλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ από το 2007
2. Φαίδων Παπαμιχαήλ Jr, βραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας, (L.A., ΗΠΑ) και σύμβουλος του Φεστιβάλ
3. Dr Andrew Horton, Διευθυντής Κινηματογραφικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, ΗΠΑ
4. Stuart Alson, διευθυντής του New York Film & Video Festival
5. Σκηνοθέτες : Chris Eyre (Sundance, ΗΠΑ), Νίκος Κούνδουρος, Αλίκη Δανέζη-Knutsen, Διονύσης Αρχιμήδης Ζερβός (L.A. HΠA), Tony Srour, Νικόλας Δημητρίου, Σωκράτης Λαμπρόπουλος, Μιχάλης Γεωργιάδης, Χρίστος Γεωργίου, Oliver Kyr
6. Αλέξανδρος Κακκαβάς, Πρόεδρος Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος
7. Ηθοποιοί: Q-Orianka Kilscher(Pocahontas – New World), Anna-Maria Marinca, Σοφία Σχοινάς, Kώστας Δημητρίου, Ελένη Πετροπούλου, Aλεξάνδρα Παυλίδου, Xλόη Λιάσκου, Άννα Συνοδινού
8. Παραγωγοί ταινιών: Gregory Cascante,Georges Stephanopoulos (Ν.Υ., ΗΠΑ), Βάσος Γεώργας, Vivek Singhania (India)
9. Moυσικοσυνθέτες: Κώστας Κακογιάννης, Δημήτρης Κατής, Μάρω Θεοδωράκη, Σταύρος Σιδεράς
10. Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος, κριτικός 
 


Ασφαλείς Τρόποι Πληρωμής
Εισιτήρια Πωλούνται

Η SoldOut Tickets ανήκει στην S.S.A Soldout Ltd και είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία παροχής υπηρεσιών έκδοσης και διάθεσης εισιτηρίων για τους παραγωγούς, διοργανωτές και τους χώρους εκδηλώσεων και ενεργεί αποκλειστικά ως μεσάζων μεταξύ του παραγωγού και του αγοραστή των εισιτηρίων.


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Χρησιμοποιούμε cookies για σωστή πλοήγηση και λειτουργία ιστότοπου και για στατιστικούς και αναλυτικούς σκοπούς. Μπορείτε να επιλέξετε τις κατηγορίες cookie που θέλετε να διαχειριστείτε μέσω των Ρυθμίσεων Cookies ανά πάσα στιγμή. Διαμορφώστε τις Ρυθμίσεις Cookies πριν συνεχίσετε. Για να μάθετε περισσότερα, διαβάστε την Πολιτική Cookies της ιστοσελίδας μας